Boommarter
De naam zegt het al: een boommarter voelt zich helemaal thuis in een boom. Dit lid van de marterfamilie is namelijk gespecialiseerd in het jagen in bomen. Het is het enige zoogdier dat vlug genoeg is om in de boomtoppen een eekhoorn te achtervolgen- én te vangen.
Meet the familie Marter
De marterfamilie is de grootste groep landroofdieren in Nederland. Het grootse lid is de das, de kleinste is de wezel en ertussen heb je de otter, de boommarter, de steenmarter, de bunzing en de hermelijn.
Zowel de steenmarter als de boommarter zijn ongeveer zo groot als een huiskat, maar ze hebben kortere poten.
De boommarter is slank, met een dikke chocoladebruine vacht, en een gele keelvlek die loopt van onder de kin tot aan zijn borst. Hiermee is hij te onderscheiden van de steenmarter, die een witte keelvlek heeft. De boommarter heeft ook bredere oren. Het diertje weegt ongeveer 2 kilo en is tussen de 40 en 56 cm lang, met ook nog een staart van 28 cm. Deze laatste komt hem goed van pas: daarmee houdt hij zijn evenwicht bij het rennen, klimmen en springen.
Boommarters zien er schattig uit, maar het zijn wel echte roofdieren. Het zijn geduchte jagers. Ze eten 20% van hun lichaamsgewicht aan voedsel per dag, of eigenlijk per nacht, want ze zijn voornamelijk in het donker actief.
Wanneer ze op de grond op zoek gaan naar eten, staan muizen, kleine vogeltjes en konijnen op het menu. Ook kikkers, kevers, bessen, en paddenstoelen horen bij het dieet, afhankelijk van het jaargetijde.
Einzelgängers
Het zijn solitaire beesten, die alleen samenkomen in de paartijd, laat in de zomer. Vrouwtjes paren met meerdere mannetjes, het geheel gaat gepaard met veel grommen en miauwen. Boommarters kennen een verlengde draagtijd: de bevruchte eicel gaat in de wachtstand voor bijna negen maanden, voordat het embryo verder groeit. Daarmee wordt het jong niet in het najaar of de winter geboren, maar pas laat in het voorjaar, als het warmer wordt en er meer eten te vinden is. Het vrouwtje maakt een knus nest in een boomholte, voor haarzelf en de (gemiddeld drie) jongen, die blijven bij haar voor de eerste 6 maanden van hun leven. In het wild kan een boommarter 11 jaar oud worden.
Boommarters komen in bijna heel Europa voor. Ze hebben een voorkeur voor volgroeide gemengde- en naaldbossen, die voldoende prooi en schuilgelegenheid bieden.
In Nederland raakten hun leefgebieden door de eeuwen heen versnipperd door verstedelijking en het kappen van bossen. De boommarter doet het weer beter sinds er ecologische verbindingszones gecreëerd zijn. Hierdoor kunnen ze makkelijker bewegen tussen leefgebieden. Ze komen in kleine aantallen voor in bijna heel Nederland, met uitzondering van de Wadden en de Zeeuwse eilanden.
In het museum kun je de boommarter zien in de OO-zone.