Dier van de maand
Elke maand kiest directeur Fiona Zachariasse of één van onze conservatoren een dier van de maand uit de uitgebreide, diverse collectie om in het zonnetje te zetten. Dat kan om allerlei redenen zijn: omdat ze wel eens wat extra aandacht verdienen, omdat ze een mooi verhaal hebben, of er grappig/lelijk/verrassend uitzien.
Deze maand: de gewone wasbeer! Lees gauw verder want de gewone wasbeer is niet gewoontjes, juist bijzonder.
Gewone wasbeer
Wetenschappelijke naam: Procyon lotor
In Nederland gaan we weer zonder masker door het leven. Er bestaan ook vissen, vogels en dieren met een ‘masker’ – een band van donkere schubben, veren of beharing over het gezicht ter hoogte van de ogen – zoals koraalvlinder vissen, de buidelmees, de bunzing en de wasbeer.
Wasberen zijn grijszwarte middelgrote zoogdieren die horen tot de familie Procyonidae, de wasbeerachtigen. De gewone wasbeer is de bekendste van de drie soorten en het meest wijd verspreid. Wasberen komen voor in Noord en Centraal Amerika en, door toedoen van de mens, in Noord-Europa. In Nederland kan je ze tegenkomen in Limburg en soms ook in Noord-Brabant.
Een wasbeer weegt tussen de 5 en 15 kilo en zijn lichaam is 40 tot 70 cm lang. Naast zijn masker, met erboven en eronder witte vacht, heeft de wasbeer ook een opvallend pluizige staart van nog eens 25 cm, met zwarte en witte ringen.
Dieren hebben ook maskers, maar waarom?
Maskers in de natuur hebben verschillende functies. Ze dienen vaak als camouflage omdat ze de contouren van de kop en de positie van de ogen verhullen. Dit heet disruptieve kleuring. Maar ze kunnen ook dienen om schittering te beperken, nuttig in hoge maar ook lage lichtcondities. Om die reden zie je ook voetballers met zwarte strepen aangebracht onder de ogen als ze onder kunstlicht spelen. Omdat de vorm van de wasbeer zijn masker iets weg heeft van het dominomasker van boeven en bandieten heeft het bijgedragen aan zijn reputatie voor kattenkwaad.
Wat eten we vanavond?
Wasberen zijn nachtdieren. Ze eten insecten, planten en kleine vertebraten. Ze bezitten zeer behendige en gevoelige voorpoten, waardoor ze, naast klimmen, ook goed zijn in het manipuleren van voorwerpen en het openen van bijvoorbeeld afvalbakken en deuren. Ze hebben de gewoonte om hun eten eerst uitgebreid te voelen en zelfs schoon te wrijven. Ze zoeken naar eten in ondiep water, vandaar de naam wasbeer. Hun Engelse naam Raccoon is afgeleid van de inheemse Powhatan naam en vertaalt als ‘dier dat wrijft met zijn handen.‘
Zo slim als een... gewone wasbeer?
Wasberen zijn intelligent. Uit onderzoek blijkt dat ze een uitstekend probleemoplossend vermogen bezitten en ook een goed geheugen. Een wasbeer kan zich een geleerde techniek na een interval van drie jaar nog steeds herinneren en toepassen. Wasberen kunnen 20 jaar oud worden, maar in het wild is de gemiddelde levensduur helaas maar drie jaar, wegens de jacht en het aantal slachtoffers in het verkeer.
De gewone wasbeer is te bezichtigen in de OO-zone.