De slechtvalk
Wetenschappelijke naam: Falco peregrinus
Superheld Superman werd aangeprezen als ‘sneller dan een vliegende kogel!’. Er is maar één vogel die in aanmerking komt voor hetzelfde predicaat – de slechtvalk, want die kan een duikvlucht maken met maar liefst 389 km per uur! Daarmee is de slechtvalk niet alleen de snelste vogel maar het snelste dier ter wereld.
Slechtvalken horen bij de familie valkachtigen, en zijn een van de grotere soorten. Ze hebben een gevlekt donkergrijs verenkleed op hun kop, rug en vleugels en een lichtere onderkant met dwarsbanden. Hun poten zijn felgeel, evenals de huid rondom hun ogen en snavel. Vrouwtjes zijn aanzienlijk groter dan mannetjes, wat vaker voorkomt bij valken. Vrouwtjes slechtvalken kunnen tot 1,5 kilo wegen en hebben een spanwijdte van ongeveer 120 cm, terwijl een mannetje al fors is met 700 gram (0,7 kilo) en een spanwijdte heeft van ongeveer 70 cm. Zo’n merkbaar verschil, in grootte, kleur of lichaamsvorm tussen mannetjes en vrouwtjes van dezelfde soort heet seksuele dimorfie.
6 weken oud en al kunnen vliegen!?
Slechtvalken, die 20 jaar oud kunnen worden, komen over bijna de hele wereld voor. Ze kunnen stand- of trekvogel zijn. In Nederland zijn ze een standvogel en blijven dus het hele jaar in de buurt van dezelfde plek. Ze nesten graag op kliffen of in ravijnen, maar als die niet voorhanden zijn, dan worden de vensterbanken of daken van hoge gebouwen vaak benut. Steden, met hoge torens en veel duiven zijn een geliefd milieu geworden! Zo is in 2022 de Westpoint Tower in Tilburg favoriet, dit nest bekijken? Lees dan gauw verder.
Het vrouwtje legt eind maart 3 á 4 eieren, die na 32 dagen uitkomen. De jonge valken kunnen 6 weken daarna al vliegen, en na een maand of drie zijn ze geheel zelfstandig en vliegen ze de wijde wereld in. Het vrouwtje doet het merendeel van het broeden: het mannetje lost haar af als ze op jacht gaat.
Unieke kijk in een nest
Jagen gebeurt in de lucht. De slechtvalk maakt gebruik van zijn bijzonder scherp gezichtsvermogen om, vanaf grote hoogte, een vliegende prooi op te speuren. Meestal is dat een andere vogel, zoals een duif of een eend, maar het kan ook een vleermuis zijn. Als de slechtvalk gereed is duikt die in een bijzondere snelle vlucht omlaag. De prooi wordt letterlijk uit de lucht geslagen en is op slag dood. Na de impact draait de slechtvalk zich razendsnel om en pakt de dode prooi uit de lucht. Die wordt dan teruggebracht naar het nest om opgegeten te worden, een lekkere familiemaaltijd.
In het museum is de slechtvalk te bewonderen in de OO-zone, maar je kunt ze ook live volgen op de webcam van de Westpoint in Tilburg.