Samen gaat het beter!
Het museum werkt regelmatig samen met onderwijsinstellingen, natuurorganisaties, collega-musea, kennisinstituten, universiteiten en verenigingen. Zo hebben we mooie projecten ontwikkeld met Brabants Landschap, de KNNV, Kempens Landschap, met JOGG en met Groenrijk. De wandelapp Vossenstreken is een mooi voorbeeld, en de zaal Jouw Brabant, mijn Brabant. Een bijzonder nieuw project is Natuur om de Hoek, in samenwerking met Naturalis, ContourdeTwern en IVN.
Denk je dat we iets voor elkaar kunnen betekenen? Laat het ons weten!
KNNV
Al vrijwel sinds de oprichting van het museum heeft Natuurmuseum Brabant een nauwe band met de KNNV, de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging. In het begin verzamelden vrijwilligers vers materiaal, zoals paddenstoelen, voor tentoonstellingen. Uit deze groep vrijwilligers ontstond de KNNV-afdeling Tilburg. Tot op de dag van vandaag wordt er door vele enthousiaste KNNV-vrijwilligers gewerkt aan onze omvangrijke collectie. De honorair conservatoren, zoals deze KNNV-leden van de afdeling Tilburg heten, worden daarnaast regelmatig geraadpleegd vanwege hun expertise op verschillende vakgebieden. Hun bijdrage aan het museum is dan ook van grote waarde.
Vanaf 1995 wordt er inventarisatie-onderzoek gedaan in de Kaaistoep in Tilburg. Natuurmuseum Brabant faciliteert dit onderzoek door werkruimte en -faciliteiten beschikbaar te stellen en geschikt materiaal op te nemen in de museumcollectie.
Verwonderroute
Vanaf 2019 is er een jaarlijkse samenwerking tussen verschillende educatieve instellingen in Tilburg. In het kader van de Dutch Technology Week wordt steeds een ander thema vanuit verschillende invalshoeken belicht. In 2019 organiseerden we samen met Vincents Tekenlokaal workshops rondom het thema ‘vliegen’. In 2020 en 2021 kon de Verwonderroute helaas niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen. Wij kijken uit naar nieuwe samenwerkingen in de komende jaren.
Partners: T-PrimaiR, Ontdekstation013, Vincents Tekenlokaal, Textielmuseum, Museum De Pont, Theaters Tilburg, Factorium.
Ruimtevaartschool
De Ruimtevaartschool is een jaarlijks terugkerend programma, waarin jonge astronauten (9-12 jaar) een reis naar Mars maken. Vier zondagen komen de kinderen bij elkaar en worden door verschillende gastdocenten klaargestoomd voor hun ruimtereis. Op een speelse manier maken ze kennis met alle aspecten die hierbij komen kijken. Zo gaan ze filosoferen en raketten bouwen, leren over de geschiedenis van de ruimtevaart en bedenken een ontwerp voor de ideale stad op Mars. In Natuurmuseum Brabant gaan de kinderen nadenken over de vraag hoe de mens zou kunnen evolueren na een lange periode op Mars.
Vanuit de ruimte zie je ook ineens heel duidelijk dat we maar één aardbol hebben, waar we het met z’n allen mee moeten doen. Dat zet aan het denken: hoe kan het beter, als je als astronaut weer terugkomt op aarde?
Kinderen kunnen zich individueel opgeven voor de Ruimtevaartschool. Partners: Bibliotheek Midden-Brabant, Switch, Ontdekstation013, Curiosityworld en ContourdeTwern. Actuele informatie vind je hier.
Verdere doorlopende samenwerkingen
Tilburg
Binnen Tilburg en de omliggende regio is het museum ook aangesloten bij en/of werkt samen met de volgende organisaties: De Cultuuralliantie, Groen013, Tilburg voor Global Goals, Platform Klimaatadaptatie, Platform Biodiversiteitsherstel, Van Gogh Nationaal Park, CiST, Brabants Landschap en Kempens Landschap.
Nederland
Op nationaal niveau is het museum aangesloten bij de Museumvereniging, de Stichting Nederlandse Natuurhistorische Collecties (SNNC) en de Vereniging voor Wetenschapsmusea en Science Centers (VSC).