lezing, boek en tentoonstelling over de Wolf

Na 150 jaar de wolf terug van weggeweest...!

De wolf is onze landsgrenzen weer -even- gepasseerd! Hoe komt hij daar en waar komt hij vandaan? Is hij gevaarlijk? In het museum is er binnenkort volop gelegenheid om kennis te maken met de geschiedenis en folklore van dit mooie dier. Er was een lezing, vorige maand verscheen een boek over de wolf, en begin april opent de tentoonstelling De Ware Wolf.

“De wolf uit Luttelgeest” zette twee jaar geleden Nederland een beetje op z’n kop. Uiteindelijk bleek dat de wolvin afkomstig was uit Oost-Europa en waarschijnlijk niet lopend de grens over was gekomen. Maar kort daarvoor werd op 10 kilometer afstand van Emmen (in het Duitse Meppen) een andere wolf gefotografeerd. Inmiddels is die wolf de landsgrens overgestoken en gesignaleerd in Drenthe en Groningen. Ze staan dus (weer) aan de landsgrenzen, na zo’n honderdvijftig jaar weg te zijn geweest uit ons land. Wat weten we eigenlijk over de wolf, behalve de spannende verhalen en mythen? Is het dier gevaarlijk voor onze hond of kippen bijvoorbeeld? En wat betekent het voor de natuur?

Nog meer wolf: boek en tentoonstelling

Op 24 februari verscheen het boek De Wolf Terug! Eng of enerverend? In het boek staat alles wat je maar over wolven wilt weten. Vijf deskundigen (waaronder Erwin van Maaren en Dick Klees) vertellen over het gedrag van wolven, hun geschiedenis in onze contreien, en maken de lezer nieuwsgierig naar wat het kan betekenen als een wolvenpopulatie zich hier zou vestigen.

Vanaf begin april is in Natuurmuseum Brabant de tentoonstelling De Ware Wolf te bezoeken, die medio juni in definitieve vorm te zien is. In de tentoonstelling staan, naast de wolven zelf, ook honden en prooidieren centraal en leren bezoekers de wolf kennen door feiten, mythen en verhalen.