Wat is er te doen voor groep 7/8?
Programma’s
Voor elke leeftijdsgroep is er een aantal programma’s geselecteerd dat geboekt kan worden. Welke dat zijn, zie je in het schema hieronder. Combinaties zijn ook mogelijk.
Groep 7-8
Programma | Werkvorm |
OO-zone | workshop |
Braakbalpluizen | workshop |
Leven in de IJstijd | workshop |
Expeditie Ontdek | in groepjes |
Veldwerk (Niet in museum, wel heel leuk!) | in Dongevallei, in groepjes |
OO - zone
Onze grote trots: in dit Ontdek- en Onderzoeksdomein voor natuur is iedereen vanaf 8 jaar onderzoeker. Het is eigenlijk niet te beschrijven: dat moet je beleven. Leerlingen zitten op educatieve ontdek- en werkplekken tussen dieren, planten, fossielen, stenen en mineralen en doen zelf natuuronderzoek met echte materialen. Speciaal voor het onderwijs zijn er educatieve computerprogramma’s ontwikkeld, afgestemd op de verschillende leeftijdscategorieën. Kennis van de natuur, taalontwikkeling, rekenvaardigheid, sociale vaardigheden en kunstzinnige oriëntatie: het komt allemaal aan bod.
Voor elke leeftijdscategorie zijn er een aantal aansprekende personages: o.a. detective, kunstschilder, doodgraver of coole kikker & hippe vogel. Zij sturen leerlingen met een onderzoekspas op pad om allerlei thema’s en opdrachten te ontdekken die met de natuur te maken hebben. Zo leren ze welke inspiratie en materialen kunstschilders en muzikanten uit de natuur halen, graven met de doodgraver naar botten of doen van alles met dino’s: voetafdrukken bekijken, het gewicht bepalen en afdrukken maken van dinohuid bijvoorbeeld.
groep 5 t/m 8, duur ca. 1 uur, het hele jaar door te boeken
De OO - zone is geschikt voor leerlingen vanaf 8 jaar. Het werken met de educatieve programma's vraagt een redelijke leesvaardigheid en leerlingen moeten zelfstandig kunnen werken. De OO - zone is daarom te boeken voor de groepen 5 en hoger. Wilt u weten wat de mogelijkheden voor uw groep zijn, laat u dan door onze medewerkers adviseren!
Braakbalpluizen
Duur: 60 min
Leerlingen leren wat een braakbal is, hoe die in de maag van een uil wordt gevormd en uitgebraakt. Ze maken kennis met een aantal Nederlandse uilensoorten, hoe ze jagen en wat ze eten. Daarna gaan zij zelf een braakbal ontleden en doen zo ervaring op in het vrijmaken en herkennen van muizenbotten uit uilenballen. Ook wordt er een vergelijking gemaakt met de botten van het menselijk skelet.
Zo oefenen de leerlingen al doende allerlei vaardigheden, zoals het vastleggen van je onderzoeksgegevens, het trekken van conclusies en het gebruik van instrumenten zoals een binoculair en vergelijkende anatomie. Een deskundige van het museum helpt daarbij.
Kerndoelen: 40, 41
Leven in de IJstijd
Duur: 60 min
De leerlingen gaan in een eigen clan leren hoe het was om in de IJstijd te (over)leven. Ze leren hoe je gereedschappen uit die tijd gebruikt en wat er werd gegeten. Welke dieren waren er in de IJstijd, welke zijn uitgestorven en waarom? Ook leren ze dat naast de Homo sapiens (wij) er ook andere mensen geleefd hebben: de Neanderthalers en ze vergelijken zichzelf daarmee.
Kerndoelen: 4, 24, 33, 40, 41, 52
Expeditie Ontdek
Duur: 60 min
Een speelse tocht waarin kinderen een natuurspel spelen dat ze door verschillende zalen van het museum brengt. Gewapend met een opdrachtenkaart gaan ze op pad. Iedereen kan in een eigen tempo en volgens eigen interesse werken. De opdrachten stimuleren leerlingen om extra goed te kijken en verbanden te leggen. Leren over de natuur met hart, hoofd en handen!
Kerndoelen: 4, 24, 39, 40, 41, 56
Veldwerk
voor groep 7
Duur: 120 min - van mei t/m september
Leerlingen gaan in groepjes (3-4 personen) de natuur beleven in een echt natuurgebied, namelijk de Dongevallei. Ze maken kennis met de biodiversiteit van het gebied: planten, bomen, insecten en vogels. Ze speuren daarbij naar diersporen, vangen insecten om deze beter te kunnen bekijken en scheppen diertjes uit het water. Hierbij proberen ze soorten goed te bestuderen en te determineren als een bioloog, onder leiding van een museumdocent.
Veldwerklessen worden gegeven van april t/m oktober, op dinsdagen, woensdagen en donderdagen.
Een reservering maken voor deze lessen kan het hele jaar door.
Kerndoelen: 40, 41
Start van de les is bij de parkeerplaats bij kruising Bijsterveldenlaan en Langendijk in de Reeshof.