Wat is er te doen voor groep 5/6?
Programma’s
Voor elke leeftijdsgroep is er een aantal programma’s geselecteerd dat geboekt kan worden. Welke dat zijn, zie je in het schema hieronder. Combinaties zijn ook mogelijk.
Groep 5-6
Programma | Werkvorm |
OO-zone | workshop |
Braakbalpluizen | workshop |
Leer je lijf | workshop |
Leven in de IJstijd | workshop |
Expeditie Ontdek | in groepjes |
Vincents Brabant (i.c.m. Stadsmuseum) | |
Veldwerk (niet in museum, wel heel leuk!) | in Dongevallei, in groepjes |
OO - zone
Duur: 60 min
In de Ontdek- en Onderzoekszone voor natuur is iedereen vanaf 8 jaar even een echte onderzoeker. Leerlingen zitten op educatieve ontdek- en werkplekken tussen dieren, planten, fossielen, stenen en mineralen en doen zelf natuuronderzoek met echte materialen. Speciaal voor het onderwijs zijn er educatieve computerprogramma’s ontwikkeld. Kennis van de natuur, taalontwikkeling, rekenvaardigheid, sociale vaardigheden en kunstzinnige oriëntatie: het komt allemaal aan bod.
Voor elke leeftijdscategorie zijn er een aantal aansprekende personages: o.a. detective, kunstschilder, doodgraver of coole kikker & hippe vogel. Zij sturen leerlingen met een onderzoekspas op pad om allerlei thema’s en opdrachten te ontdekken die met de natuur te maken hebben. Zo leren ze welke inspiratie en materialen kunstschilders en muzikanten uit de natuur halen of graven met de doodgraver naar botten.
Kerndoelen: 4, 24, 33, 34, 40, 41, 42, 52, 54, 55, 56
Braakbalpluizen
Duur: 60 min
Leerlingen leren wat een braakbal is, hoe die in de maag van een uil wordt gevormd en uitgebraakt. Ze maken kennis met een aantal Nederlandse uilensoorten, hoe ze jagen en wat ze eten. Daarna gaan zij zelf een braakbal ontleden en doen zo ervaring op in het vrijmaken en herkennen van muizenbotten uit uilenballen. Ook wordt er een vergelijking gemaakt met de botten van het menselijk skelet.
Zo oefenen de leerlingen al doende allerlei vaardigheden, zoals het vastleggen van je onderzoeksgegevens, het trekken van conclusies en het gebruik van instrumenten zoals een binoculair en vergelijkende anatomie. Een deskundige van het museum helpt daarbij.
Kerndoelen: 40, 41
Leer je lijf!
Duur: 75 min
Met Leer je lijf! onderzoeken de leerlingen in groepjes hoe het lijf in elkaar zit en werkt. Een onderwerp waarbij ze zichzelf en de wereld beter leren kennen. In de opdrachten en proefjes gaan ze hun evenwicht bewaren, reflexen testen of bacteriën opsporen. Daarnaast bekijken ze ook organen en testen ze hoe groot hun hoofd is en dat van hun over-over-grootopa.
Kerndoelen: 34, 41
Expeditie Ontdek
Duur: 60 min
Een speelse tocht waarin kinderen een natuurspel spelen dat ze door verschillende zalen van het museum brengt. Gewapend met een opdrachtenkaart gaan ze op pad. Iedereen kan in een eigen tempo en volgens eigen interesse werken. De opdrachten stimuleren leerlingen om extra goed te kijken en verbanden te leggen. Leren over de natuur met hart, hoofd en handen!
Kerndoelen: 4, 24, 39, 40, 41, 56
Leven in de IJstijd
Duur: 60 min
De leerlingen gaan in een eigen clan leren hoe het was om in de IJstijd als nomade te (over)leven. Ze leren belangrijke vaardigheden: hoe je een touw sterker maakt en hoe je zorgt voor onderdak als je op reis bent. Maar ook welk voedsel je kunt eten en hoe je het beste kunt jagen op een mammoet.
Kerndoelen: 4, 24, 33, 40, 41, 52
Vincents Brabant
Duur: 45 min
Een speciaal programma voor alle groepen 5 van Tilburgse basisscholen: Vincent in de 19e eeuw. Leerlingen volgen eerst een introductieles in de klas, gegeven door Stadsmuseum Tilburg, en bezoeken aansluitend Natuurmuseum Brabant.
Een beroemde Brabander die dol was op de natuur in onze omgeving: Vincent van Gogh! Je kent hem vast van de zonnebloemen. Maar hij tekende en schilderde veel meer dan dat, en heel veel natuur uit onze omgeving.
Hij voelde zich vast helemaal thuis in Natuurmuseum Brabant. In ons museum vind je namelijk een zaal die helemaal over de Brabantse natuur gaat: Jouw Brabant, mijn Brabant. En dat was dus ook Vincents Brabant! Hier duik je in de Brabantse natuur zoals Vincent van Gogh die zag, met hulp van opdrachtenkaarten die speciaal voor het project Vincent in de 19e eeuw zijn gemaakt. Vincents Brabant is te boeken via het boekingsformulier.
Vincents Brabant maakt onderdeel uit van het project Vincent in de 19e eeuw, in samenwerking met Vincents Tekenlokaal en het Textielmuseum.
Veldwerk
Duur: 120 min
Leerlingen gaan in groepjes (3-4 personen) de natuur beleven in een echt natuurgebied, namelijk de Dongevallei. Ze maken kennis met de biodiversiteit van het gebied: planten, bomen, insecten en vogels. Ze speuren daarbij naar diersporen, vangen insecten om deze beter te kunnen bekijken en scheppen diertjes uit het water. Hierbij proberen ze soorten goed te bestuderen en te determineren als een bioloog, onder leiding van een museumdocent.
Veldwerklessen worden gegeven van april t/m oktober, op dinsdag, woensdag en donderdag.
Een reservering maken voor deze lessen kan het hele jaar door.
Kerndoelen: 40, 41
Start van de les is bij de parkeerplaats bij kruising Bijsterveldenlaan en Langendijk in de Reeshof.